Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΨΥΧΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.                          «ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ.

Λεντάρη Αικατερίνη, Ιατρός Βιοπαθολόγος M.D., Επιστημονικός Διευθυντής Εργαστηρίου Βιολογικών Υλικών του ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.

 

Η Πρόληψη συνίσταται στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να μην υπάρξει νόσος.

Με την ανάπτυξη των νέων διαγνωστικών τεχνικών που βοηθούν σημαντικά τους γιατρούς στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία, διαχωρίστηκαν οι έννοιες της Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς Πρόληψης.

Η Πρωτογενής Πρόληψη περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην αποφυγή ή τη μείωση της έκθεσης σε παράγοντες που συνδέονται με νοσήματα, όπως το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη φυσικής άσκησης, το stress και που μπορούν με διαφοροποίηση καθημερινών συνηθειών να μειώσουν την νοσηρότητα.

StressandBellyFat2

Η Δευτερογενής Πρόληψη αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση στοχεύοντας στην καλύτερη θεραπεία για νοσήματα που δεν έχουν εκδηλωθεί κλινικά, ενώ η Τριτογενergastής Πρόληψη αποσκοπεί στην Πρόληψη των Επιπλοκών και την αποκατάσταση σε όσους έχουν ήδη νοσήσει.

Οι εξετάσεις Προκλινικού  Ελέγχου είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως τα Αιματολογικά Check-Up για τη διερεύνηση ΑΝΑΙΜΙΑΣ, ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑΣ, ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ, ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΗ κ.α.


13918764877238

Επίσης ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΤEST PAP - ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ - TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ και ΚΑΡΔΙΑΣ - TEST ΚΟΠΩΣΕΩΣ αποτελούν απαραίτητα Διαγνωστικά Εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, της μήτρας, του παχέος εντέρου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην Πρόληψη για τα παιδιά και τους εφήβους, με την παρακολούθηση των εμβολιασμών, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης λόγgiatrosoutω της κακής διατροφής και του stress, του καπνίσματος καθώς και στην αύξηση της φυσικής τους δραστηριότητας μιας και ο χρόνος για παιχνίδι συνεχώς μειώνεται.

Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής, βοήθησε σημαντικά την Ιατρική στην θεραπεία αλλά και την πρώιμη διάγνωση.

Ολοένα και περισσότεροι παράγοντες κινδύνου κάνουν την εμφάνισή τους, γεγονός που καθιστά αναγκαίο η Προληπτική Ιατρική να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση, ώστε έγκαιρα να συνδέει τους νέους αυτούς παράγοντες με τυχόν σοβαρά νοσήματα.

Τέλος, έχει σημασία να γνωρίζεις ότι η Πρόληψη σώζει ζωές και ότι η Πρόληψη εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.

Συντάκτης: Λεντάρη Αικατερίνη, Ιατρός Βιοπαθολόγος M.D., Επιστημονικός Διευθυντής Εργαστηρίου Βιολογικών  Υλικών του ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ